Media Park

Hilversum is de mediastad van Nederland. Nergens anders in ons land zitten zoveel publieke en commerciële radio- en televisieomroepen. En dat al vanaf de jaren twintig, toen de Nederlandse Seintoestellen Fabriek zich in Hilversum vestigde. Met de bouw van de televisietoren, een voorloper van de huidige die nog hoog boven Hilversum uittorent, was en bleef dit de logische locatie voor de omroepen. Maar dat zijn niet de enige mediabedrijven binnen de gemeente. Ook de grootste facilitaire bedrijven en vele kleine en grote productiebedrijven zitten in Hilversum. De meeste daarvan zijn gevestigd op of rond het Media Park, het meest bijzondere bedrijventerrein van Nederland. In totaal werken zo´n 10.000 mensen in de Hilversumse media-industrie, waarvan 6.000 op het Media Park.

 

Hillywood-tour

Het grootste deel van het Media Park is vrij toegankelijk voor iedereen. En als u dit gebied echt wilt leren kennen, kunt u in de treintjes van Hillywood Tours stappen. Deze vertrekken vanaf de halte voor Beeld en Geluid en brengen u over het hele Media Park. U gaat dan ook voorbij de slagbomen en ervaart wat televisie maken betekent, hoe een decor gemaaktwordt, waar de rekwisieten bewaard worden, hoe de grootste evenementenstudio van Europa eruit ziet én waar Pim Fortuyn aan zijn trieste einde is gekomen.RTL Boulevard, Voetbal International, Life 4 You, het wordt allemaal in´Hillywood´ gemaakt en u ziet waar. En misschien komt u zelfs een BN'er tegen! De tour is goed te combineren met een bezoek aan Beeld en Geluid.

  Historie van Hilversum Mediastad

Historie van de mediastad Hilversum is de mediastad van Nederland! Maar hoe is dit zo gekomen? Het begon allemaal met de vestiging van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) in Hilversum, vlak na de Eerste Wereldoorlog.In de statuten van de NSF stond Amsterdam als plaats van vestiging, maar de directie was al direct na oprichting op zoek naar een andere locatie. De hoofdstad was te druk. Ook waren de grondprijzen er zo hoog dat het te duur was om grote complexen neer te zetten. Naar verluidt waren Tilburg en Alkmaar ook gegadigden voor de NSF om zijn fabriek er te vestigen, maar de keuze viel uiteindelijk op Hilversum vanwege de centrale ligging en de goede (en betaalbare) bouwgrond. Het bedrijf begon in 1918 op de Groest, in een boerderij die er nog steeds staat (nummer 106-108). Daarna verhuisde het naar een terrein aan de Jan van der Heydenstraat. Dankzij de plaatsing van sterke zendmasten werden radio-uitzendingen vanuit Hilversum naar de rest van Nederland mogelijk. In de jaren twintig van de twintigste eeuw werden de eerste omroepen van Nederland opgericht. In de jaren vijftig kwam het medium televisie op. Omdat de ruimte in Hilversum schaars was kwamen veel tv-uitzendingen in eerste instantie uit Bussum.. Maar dat veranderde dankzij burgemeester Boot. Hij zorgde dat het terrein aan de Insulindelaan en de Lage Naarderweg vrij kwam, zodat daar studio’s gebouwd konden worden. En nog steeds zit op deze plek het Hilversumse Media Park.

Contact

Media Parkboulevard 11
1217 we Hilversum
Plan je route

Locatie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de uitmail